Vitéz Sebő Ödön és a gyimesi harcok emlékére - az ezeréves határ védelme

Sebő Ödön lovonA Második Világháború egyik leghősiesebb küzdelme éppen Gyimeshez kötődik. 1944 szeptemberében a szovjet hadsereg - az ellenséghez átállt román haderő segítségével - betört a háromszéki erdélyi területekre, felmorzsolva az ottani magyar hadsereget. A gyimesi szoros azonban több, mint 3 hétig tartotta még magát az iszonyatos, - főleg ukrán katonákból álló - túlerővel szemben. Élet-halál küzdelem zajlott az ezeréves határ védvonalán, ahol még ma is láthatóak a lövészárkok.

Miután a szovjet és román csapatok beszivárogtak a Csíki medencébe is, bekerítéssel fenyegetve a Gyimesben rekedt magyar és német Halálraítélt zászlóalj katonákat, a Sebő Ödön által vezetett 32. hegyi határvadász zászlóalj bravúros ügyességgel jutott át a csiki havasokon, elkerülve a teljes pusztulást. Érdemes elolvasni Sebő Ödön: A halálraítélt zászlóalj című könyvét, ami rendkívül olvasmányosan és izgalmasan írja le a gyimesi szoros és az ezeréves határ küzdelmeit.
A hősies helytállás, a kitartás és az ezeréves határ védelme tanulsággal szolgálhat a mai magyarság számára is. Összefogással, bátor kiállással, bajtársiassággal a legmerészebb cél is elérhető.