Kirándulás és túrázás az erdélyi Szászföld mesés tájain

Székelyföldet nyugati és déli irányban az erdélyi Szászföld határolja. Történelmük a XII.századig nyúlik vissza, tehát Erdélyben őslakosoknak tekinthetők. A szászok száma az elmúlt 100 évben csaknem 95%-kal csökkent. Míg 1910-ben negyedmillió fölött volt a németek létszáma, mára a 15000-et sem éri el. Az egyes falvakban már csak elvétve található egy-egy szász, ők is nagyon idősek. Nagybaromlakon például 30 évvel ezelőtt még csaknem 700 német élt, napjainban csupán 8. Bár az elmúlt évszázadokban sok konfliktus volt a magyarság és az erdélyi szászok között, a mai viszonyok között inkább az egymásra utaltság a jellemző. A szászok sorsa példaként és tanulságként kell szolgáljon az erdélyi magyarság számára is.

Szászföldön kirándulva számos történelmi emlékhelyet, erődtemplomot találhat az érdeklődő. Ezek jó része világörökségi védelem alatt áll, érdemes tehát túrázni az erdélyi Szászföld mesés tájain.

Segesvár történelmi belvárosa 1999 óta a világörökség része Berethalom Segesvártól nem messze,nyugati irányban található
Medgyes az első szász nemzetgyűlés helyszíne Nagybaromlak szintén a világörökség része
Prázsmár német lakossága mára csaknem megszűnt Szászfehéregyháza 1993 óta a világörökség része
Kelnek erődtemploma Brassó, a Fekete templom és a Katalin kapu