Gyimesi csángó néptánc és népzene

néptáncA gyimesi tánc- és népdalkincs az erdélyi táncdialektus egyik legarchaikusabb rétegét képviseli. Összesen 30 féle táncfajtájukat tartják számon. A gyimesi zenekar összetétele és zenei anyaga a régi csíki székely zene leghívebb megõrzõje. Egy mozsikás (hegedűs) és egy ütógardonos játszik együtt, rendszerint a prímás a feleségével. A gardont pálcával ütik, így az dobszerű kíséretet szolgáltat. A sokféle táncalkalom az itt élők egész életét átszövi. Általában helyi népviseletben, mellényben járják. A legnagyobb mulatságok a nyári betakarítás után kezdődnek, és egészen húshagyásig tartanak. A tánckincs három stílusrétegre bontható:
1.A magyaros, Kárpát-medencei táncok: a féloláhos és verbunk, a lassú és sebes magyaros, a csárdás, a kettõs jártatója és sirülõje, valamint a lakodalmi mars és a medvés tánc.Zerkula
2.A balkáni jellegű lánctáncaik moldvai román eredetűek:a héjsza, a korobjászka, a tiszti héjsza, a legényes, a csúfos, a békási ruszka, a féloláhos héjsza, a hosszúhavasi, a régi héjsza és a kerekest. A váll-,derék- vagy övfogással járt táncok nagyobb részét nyitott láncban táncolják.
3.A harmadik táncréteget a közép-európai polgári eredetû páros táncok jelentik: a háromsirülõs, az egytoppantós, a háromtoppantós, a hétlépés, a Balánkáé, a csoszogtatós, a porka, a talján porka és a sebese, a moldvai és porkája, a sánta németes és a sormagyar.További videó és hanganyag itt! A gyimesi tánctábor : itt!