Rákóczi-vár az ezeréves határ vonalán Gyimesbükkön

Rákóczi vár látképeA történelmi Magyarország határán álló vár valójában nem is II. Rákóczi Ferenc nevéhez kötődik. Az első említése 1626 környékéről való, tehát Bethlen Gábor erdélyi fejedelem idejéből. A 18.század legelején erősítették meg, ettől kezdve hívják Rákóczi várnak. Helyszűke miatt nem volt nagy kiterjedésű épület, néhány kisebb helyiségből, és egy kis kápolnából állt. A Rákóczi vár védelmi szerepe csekély volt, inkább helyőrség állomásozott itt, és a vámügyeket intézték falain belül.

A Rákóczi vár az 1800-as évek közepéig használatban volt. 1894-ben kezdték el építeni az akkori Magyarország és Románia közötti vasútvonalat, amit végül 1897-ben adtak át. Új vasúti híd épült a Tatros folyón, a várhoz vezető régi lépcsőt lebontották, a 30 méter magas várcsúcshoz új, 95 lépcsőfokból álló feljárót építettek.Itt található a Magyar Királyi Államvasutak (MÁV) legkeletibb vasúti őrháza, amit 2008 pünkösdjére újítottak fel. Ma igen érdekes,Rákóczi vár Gyimes helytörténeti múzeum működik itt.

A vár, és a környező hegygerinc katonai szempontból kiváló fekvésű. A második bécsi döntés után ismét Magyarországhoz került Gyimesbükkön 1944 őszén ádáz harcok dúltak a betörő szovjet és román csapatokkal Vitéz Sebő Ödön vezetésével.